sitemap
Site language CroatiaCroatian
United Kingdom (Great Britain)English
Germany (D)German
 
Dobro je znati...
» Nakon nesreće...?
» Autom u inozemstvo
» Provjera osiguranja
» Granično osiguranje
  
Zaštita potrošača
» Mirenje
» Pravobranitelj
  
Edukacija
» CEDOH
  
» Prijava na mail listu
  
HUO članovi
  
HUO je član
Datum: 21.10.2016.

Centru za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje dodjeljena nagrada Hrvatske udruge za mirenje „Centar za mirenje 2016.“

U okviru Tjedna mirenja i svečanosti povodom Svjetskog dana rješavanja sukoba održane 20. listopada 2016. godine, Centru za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje dodjeljena je nagrada Hrvatske udruge za mirenje „Centar za mirenje 2016.“.
Hrvatska udruga za mirenje (HUM) je u cilju snažnije promocije mirenja i kulture izvansudskog rješavanja sporova dodijelila nagrade institucijama i pojedincima koji ustraju u nastojanjima da mirenje postane općeprihvaćeni način rješavanja sporova.
Na početku svečanosti prisutnima se obratio predsjednik Hrvatske udruge za mirenje dr. sc. Srđan Šimac nakon čega su ministar pravosuđa Ante Šprlje i pomoćnica pročelnika za zastupanje Grada Zagreba Matea Topić izrazili podršku mirenju.
Dodjeljivanjem nagrade Centru za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje u konkurenciji ostalih centara za mirenje koji djeluju u Republici Hrvatskoj, prepoznate su brojne aktivnosti Centra koje se provode u svrhu promocije mirenja na području osiguranja u proteklih deset godina od osnivanja Centra. Za uspješne rezultate Centra zaslužni su prvenstveno osiguratelji koji od samog osnivanja Centra pružaju izuzetnu podršku izvansudskom rješavanju sporova putem postupaka mirenja, a posebno odlukom da u cijelosti snose troškove postupka mirenja, što se u praksi pokazalo poticajno za ugovaratelje osiguranja, osiguranike i oštećene osobe. Osvrćući se na dosadašnju praksu Centra za mirenje, može se zaključiti kako su osiguratelji i osiguranici prepoznali mirenje kao efikasan način rješavanja sporova.
Predsjednik Hrvatske udruge za mirenje dr. sc. Srđan Šimac posebno je istaknuo nastojanja Centra za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje u edukaciji mladih u smislu razvijanja kulture izvansudskog rješavanja sporova, obzirom na brojna predavanja održana za srednješkolce i studente kojima se ukazuje na jedinstvene sustave zaštite potrošača na financijskom tržištu, uspostavljene upravo na području osiguranja: Pravobraniteljstvo na području osiguranja i Centar za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje.
Rad Centra za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje prepoznat je već u okviru Izvješća Svjetske banke objavljenog u svibnju 2010. godine, kada je Dijagnostičkim pregledom zaštite potrošača i financijske pismenosti za Hrvatsku analiziran i razvitak mirenja u Rrepublici Hrvatskoj te su u odnosu na Centar za mirenje Hrvatskog ureda za osiguranje izrečene pohvale.
 


nazad