sitemap
Site language CroatiaCroatian
United Kingdom (Great Britain)English
Germany (D)German
 
Dobro je znati...
» Nakon nesreće...?
» Autom u inozemstvo
» Provjera osiguranja
» Granično osiguranje
  
Zaštita potrošača
» Mirenje
» Pravobranitelj
  
Edukacija
» CEDOH
  
» Prijava na mail listu
  
HUO članovi
  
HUO je član

Je li istekla valjanost Vaše police osiguranja od automobilske odgovornosti?!

 

Prema članku 29. st. 1. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu (NN 151/05., 36/09., 75/09., 76/13.) oštećena osoba kojoj je šteta nanesena uporabom motornog vozila čiji se vlasnik nije osigurao od automobilske odgovornosti svoj odštetni zahtjev podnosi Hrvatskom uredu za osiguranje.

U 2014. godini Hrvatskom uredu za osiguranje je 415 oštećenih osoba podnijelo zahtjev za naknadu štete koju su im skrivili vozači neosiguranih motornih vozila te je oštećenim osobama isplaćeno ukupno 13.400.000 kn.

Prema članku 29. st. 5. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu Hrvatski ured za osiguranje ima pravo na naknadu iznosa od osobe koja je odgovorna za štetu nastalu od neosiguranih motornih vozila i to za isplaćeni iznos štete, kamate i troškove.

U takvom je slučaju dakle, vlasnik odnosno vozač neosiguranog motornog vozila dužan vratiti cjelokupni potraživani iznos, a za ispunjenje svoje zakonske obveze jamči svojom cjelokupnom imovinom, često mora dati svoju višegodišnju ušteđevinu, prodati auto, stan, kuću, odbija mu se od plaće...

 

Navodimo nekoliko primjera iz prakse s kakvima se nažalost svakodnevno susrećemo:

  • zbog nepridržavanja razmaka vozač neosiguranog osobnog vozila K.S. (registracija i osiguranje istekli prije 35 dana) je naletio na vozilo koje je stajalo u koloni te je oštetio stražnji dio zaustavnog vozila (šteta 12.000 kn) te prednji dio svojeg vozila (šteta 10.000 kn). Zbog trenutka nepažnje vozač neosiguranog osobnog automobila snosi ukupnu štetu od 22.000 kn.
     
  • zbog prevelike brzine vozač neosiguranog osobnog automobila K.T. (registracija i osiguranje istekli prije 2 mjeseca) je prešao na suprotnu stranu kolnika te izazvao frontalni sudar s nadolazećim vozilom. U nadolazećem vozilu dvije su osobe pretrpjele teške tjelesne ozljede. Vozač neosiguranog osobnog automobila koji je i sam pretrpio teške tjelesne ozljede i postao invalid - snosi štetu na svom vozilu (totalna šteta 90.000 kn), štetu na vozilu koje mu je dolazilo iz suprotnog pravca (totalna šteta 80.000 kn), štetu zbog pretrpljenih teških ozljeda dvaju osoba iz drugog vozila 500.000 kn – ukupno 670.000 kn.
     
  • zbog prevelike brzine vozač neosiguranog motocikla V.V. (novi još neregistrirani i neosigurani motocikl) slijeće s ceste, suputnik pogine a vozač pretrpi teške tjelesne ozljede i postaje invalid. Vozač neosiguranog motocikla snosi štetu na motociklu (totalna šteta), snosi pogrebne troškove svog suputnika, izgradnje nadgrobnog spomenika, uređenja groba, duševnih boli bliskih srodnika pokojnika (majke, oca, djece), troškove uzdržavanja djece pokojnog suputnika..., snosi ukupnu štetu koja iznosi znatno više od milijun kuna.

                          


 
Datum: 13.09.2019.

Akcija „Stop neosiguranim vozilima“

 Akcija „Stop neosiguranim vozilima“ na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu


Hrvatski ured za osiguranje zajedno s MUP-om RH i ove godine nastavlja s brojnim aktivnostima u okviru kampanje 'Stop neosiguranim vozilima' koja se kontinuirano provodi od rujna 2009. godine na području cijele Hrvatske, a kojoj je osnovni cilj povećanje sigurnosti na cestama. Jedna od aktivnosti je i edukativna akcija 12. i 13. rujna 2019. na Trgu kralja Tomislava u sklopu koje su građanima grada Zagreba podijeljeni leci i brošure te ostali promotivni materijali s ciljem podizanja svijest o važnosti obavezne registracije i osiguranja od automobilske odgovornosti. Povrh redovitih edukativnih akcija na gradskim trgovima, u shopping centrima i obrazovnim ustanovama (fakultetima i veleučilištima), Hrvatski ured za osiguranje nastoji skrenuti pažnju javnosti na ovu važnu temu i kontinuiranim medijskim kampanjama.


Ciljevi dugoročnog zajedničkog projekta 'Stop neosiguranim vozilima' Hrvatskog ureda za osiguranje i MUP-a smanjenje je broja neosiguranih i neregistriranih vozila, poboljšanje saznanja u javnosti o važnosti obavezne registracije i osiguranja, a posebna pozornost usmjerena je na važnost odgovornog postupanja sudionika u prometu čime se unaprjeđuje sigurnost u prometu. Kampanja se provodi u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, a u proteklih 10 godina polučila je odlične rezultate i podigla ukupnu razinu sigurnosti na hrvatskim cestama. Kada je kampanja započela 2009. godine na hrvatskim cestama bilo je oko 300.000 neosiguranih vozila, dok se danas ta brojka, prema procjenama, kreće oko 35.000.

 

nazad