Prijavi se

ESG Rev

Konferencija Join the ESG Revolution

Konferencija „Join the ESG Revolution“, u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje i u suradnji sa Eurizon Asset Management Croatia, održat će se 28. i 29. rujna 2022. godine u Zagrebu, u restoranu Maksimir, a konferencija će okupiti brojne domaće i inozemne stručnjake koji će kroz konkretne primjere i otvorenu raspravu ponuditi korisna rješenja, baveći se jednom od najrelevantnijih poslovnih tema današnjice

Prvoga dana konferencije, 28. rujna, predviđeno je druženje u restoranu Maksimir, a 29. rujna na rasporedu je radni program konferencije koji će ponudit odgovore na pitanja kako najpametnije i dugoročno ulagati imajući u vidu globalne izazove, uključujući i one povezane s klimatskim promjenama te degradacijom okoliša.

Govornici i panelisti konferencije će raspravljati o mogućim prilikama i implikacijama koje ESG investiranje ima iz pogleda različitih dionika. Programom konferencije posebno će se adresirati teme vezane uz regulatorni okvir te doprinos regulative u ubrzanju ulaganja koja mogu potaknuti postizanje zajedničkih ciljeva dekarbonizacije i borbe protiv klimatskih promjena. Poseban fokus rasprave u sklopu konferencije rezerviran je za pitanje upravljanja, koje je usmjereno uključivanju i promociji sustavnog i efikasnog dijaloga s kompanijama kako bi se doprinijelo osiguravanju održivog poslovanja na duge staze. Naposljetku, konferencija će se baviti i temom neto nulte stope emisija te njezinim značenjem, usredotočujući se na to koje će promjene doživjeti poslovna zajednica u procesu postizanja cilja globalne ugljične neutralnosti te koje rizike za samo poslovanje ovaj proces može prouzročiti.

S obzirom na ograničen broj mjesta, konferencija je zatvorenog tipa te je dolazak moguć isključivo uz pozivnicu, a sudionici su oslobođeni plaćanja kotizacije.

Hrvatskom uredu za osiguranje kao institucionalnom pokretaču promjena, ispred društava za osiguranje, jedan je od poslovnih prioriteta upravo koncept održivog poslovanja te usklađivanje s regulatornim okvirom održivosti. Osiguratelji su već razvili niz pristupa održivosti kroz svoje poslovne strategije povezane s održivošću te prilikom donošenja odluka o ulaganju uzimaju u obzir okolišne, društvene i upravljačke (ESG) čimbenike za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.

 

Više informacija o konferenciji  možete pronaći  na mrežnim stranicama Eurizon Asset Managementa Croatia.

Održana je konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“ - JOIN THE ESG REVOLUTION

U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i pod pokroviteljstvom Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. održana je konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“. Konferencija je ponudila zanimljive odgovore na pitanja kako najpametnije i dugoročno ulagati imajući u vidu globalne izazove, uključujući one vezane uz klimatske promjene i degradaciju okoliša. Konferencija je okupila brojne domaće i strane stručnjake koji su raspravljali o jednoj od najrelevantnijih poslovnih tema današnjice te su, kroz konkretne primjere i raspravu, ponudili korisna rješenja za korporacije i poslovnu zajednicu.

Obraćajući se posjetiteljima konferencije na otvorenju Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje istaknuo je kako su ESG teme više od trenda, one su potreba na koju tržište mora odgovoriti. „U svojoj srži osiguranje je usredotočeno na upravljanje rizicima – a to je neodvojivo od ESG principa bez obzira govorimo li o okolišu, društvu ili upravljanju. Osiguratelji su oduvijek svoje poslovanje bazirali na robusnom upravljanju procesima i razumijevanju svih rizika, uključivši i onih vezanih uz okoliš i klimatske promjene. Hrvatski ured za osiguranje i društva za osiguranje postavili su održivo poslovanje kao jedan od svojih prioriteta i već su razvili svoje poslovne strategije na održivim temeljima te prilikom donošenja odluka o ulaganju uzimaju u obzir okolišne, društvene i upravljačke (ESG) čimbenike za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.  Značajan udio ekonomskih gubitaka od prirodnih katastrofa u Europi je neosiguran, stoga je potrebna odgovarajuća prevencija te korištenje osiguranja kako bi se osiguralo učinkovito osigurateljno pokriće u holističkom pristupu upravljanju rizicima“, rekao je Pauković.

Tijekom konferencije naglašeno je kako je koncept održivog poslovanja postao jedan od ključnih prioriteta, a među ostalim temama ponuđen je i odgovor kako se nositi s globalnim izazovima razvijajući nove vrijednosti za korporacije kroz suradnju s ulaganjima.

„Tijekom posljednjih 25 godina Eurizon je konstantno predan održivosti i kontinuiranim inovacijama. Smatramo da je važno imati podatke na raspolaganju kako ne bismo upali u rizik greenwashinga, a regulacija svakako pomaže u pružanju jedinstvenih modela transparentnosti. Međutim, važno je da i poduzeća u koja ulažemo usvoje snažan i jasan model upravljanja, što je nedvojbeno naša posebnost koja bi nam trebala pomoći u budućnosti, dok radimo na ostvarenju naših neto nultih obveza. Mi u Eurizon Asset Management Croatia bit ćemo posvećeni implementaciji tih politika i praksi i na hrvatskom tržištu“, istaknuo je Marin Hrešić, predsjednik Uprave Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.

Regulatorni okvir i okruženje te njihov doprinos ubrzanju ulaganja također su bili predmet rasprave. Govoreći o ovim temama, Ante Žigman, predsjednik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) iznio je ključne informacije vezane uz ESG tranziciju u Hrvatskoj. „Financijske institucije igraju značajnu ulogu u pružanju podrške zelenoj tranziciji.  One osiguravaju financiranje održivim industrijama i pomažu ulagačima da usmjere kapital prema ulaganjima koja donose prednosti po okolišnim, društvenim i upravljačkim kriterijima,“ kazao je Žigman,  predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, istaknuvši kako su nefinancijski izvještaji poduzeća osnova za uspostavu ekosustava održivog financiranja. „Ojačanje nefinancijskog izvještavanja postiže se kroz EU regulatorne pakete,“ objasnio je Žigman te izdvojio najbitnije: Uredbu o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga, Uredbu o taksonomiji, izmjenu pratećeg zakonodavstva (set od 6 propisa objavljen nastavno na stupanje na snagu Uredbe o objavama povezanim s održivosti u sektoru financija i Uredbe o taksonomije) te Direktivu o korporativnom izvještavanju o održivosti, koja je trenutno u pripremi.

„Drago mi je da domaći investicijski fondovi počinju prepoznavati važnost održivosti, kao i potencijalne prilike koje održivo financiranje nudi,“ izjavio je Žigman, istaknuvši da je trenutno odobreno šest napajajućih UCITS fondova koji promoviraju okolišne i/ili socijalne karakteristike ili im je investicijski cilj ulagati u održiva ulaganja (napajajući fondovi najmanje 85 % svoje imovine ulažu u glavne fondove), dok su u rujnu odobrene bitne izmjene prospekata za još 9 fondova te je osnovan jedan novi fond koji promoviraju okolišne i/ili socijalne karakteristike. „Ukupna neto imovina svih tih fondova iznosi nešto više od milijardu i pol kuna,“ zaključio je Žigman.


Jedan od ključnih dionika koji ima veliki utjecaj i može određivati tempo cijelom tržištu su financijske institucije. Govoreći o tome što je do sada učinjeno i koji su ključni benefiti koje financijske institucije mogu dati ESG revoluciji, Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb d.d. rekao je: „Zbog svoje društvene važnosti i utjecaja određene banke su već uključile ESG kriterije u svoje poslovne strategije i planove; a među njima svakako prednjači i Intesa Sanpaolo - razvili smo ili redizajnirali održive proizvode za naše klijente, radili na standardiziranom upitniku za klijente, prilagodili kreditne procese i interne procedure, educirali zaposlenike, klijente i zajednicu. U PBZ-u smo već integrirali ESG aspekte u naše poslovanje, ali da bismo postigli održivu budućnost, svi se moramo posvetiti istom cilju. Kroz mehanizme održivog financiranja, banke su partneri s tvrtkama koje svjesno, svojim poslovnim, okolišnim i društvenim učinkom, pokreću promjene koje donose poslovnu vrijednost kao i bolje rezultate za ljude i zemlju“.

„U nadolazećim godinama, europska taksonomija će biti ključna u definiranju što je „ekološki održiva“ gospodarska aktivnost – to nije korisno samo za ulagače, već i za izdavatelje pa stoga ima ključnu ulogu u održavanju integriteta cjelokupnog zelenog tržišta, stvarajući sigurnost i štiteći od rizika greenwashinga“, rekla je Federica Calvetti, voditeljica Odjela za ESG i strateški aktivizam u Eurizon Capital SGR. Istaknula je da su krajem lipnja 2022. Eurizonovi proizvodi klasificirani prema člancima 8. i 9. Uredbe o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga (SFDR) koji podrazumijevaju dobre prakse upravljanja, odnosno promiču okolišna i/ili društvena obilježja ili imaju održivi cilj, s imovinom od 103 milijarde eura, što je 49 % ukupne imovine investicijskih fondova pod upravljanjem.

Jedna od tema o kojoj se raspravljalo je i ona koja se odnosi na Net Zero i put do postizanja cilja globalne ugljične neutralnosti. Sudionici ovog panela raspravljali su koje su mogućnosti i potencijali kada je riječ o financiranju ove tranzicije. Tijekom rasprave spomenuto je da je Europska unija pokrenula misiju „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.“  s ciljem dostizanja broja od 100 takvih gradova koji će djelovati kao središta inovacija kako bi omogućili svim europskom gradovima da ostvare isto do 2050. Ove će misija osigurati financiranje i potporu za razvoj inovativnih rješenja za čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbano planiranje. EU je zabilježila interes 377 gradova za pridruživanje inicijativi, a Zagreb, Milano i Rim su među sto gradova odabranih za realizaciju misije.