Prijavi se

Vijesti

Hrvatski ured za osiguranje povodom serije potresa: IZRAŽAVAMO ŽALJENJE I PORUČUJEMO KAKO SU OSIGURATELJI NA RASPOLAGANJU

S obzirom na seriju razorni potresa koji su pogodili područje središnjeg i istočnog dijela Hrvatske, Hrvatski ured za osiguranje (HUO) izražava žaljenje i suosjeća sa svima koji su pogođeni snažnim potresima na području Petrinje, Siska, Gline i okolice, a osobito s obiteljima preminulih.  Zajedno smo i u ovoj situaciji, kao i u svemu što je pred nama uz poruku kako su hrvatska osiguravajuća društva u stanju pripravnosti i na raspolaganju za prijavu šteta uzrokovanih serijom potresa. Štete nastale uslijed potresa moguće je prijaviti on-line putem bilo kada i u bilo koje vrijeme uz preporuku da se unaprijed pripreme fotografije oštećenja kako bi se proces prijave ubrzao.

Svi oni koji su sklopili ugovor o osiguranju imovine (građevinski dio, stvari kućanstva) s uključenom dopunskom opasnošću/rizikom od potresa mogu se obratiti svom osiguratelju i prijaviti štetu koju će osiguratelj rješavati u sukladno ugovorenim pokrićima i zakonom i ugovorom određenim rokovima. Svi osiguratelji u RH spremni su operativno zaprimiti zahtjev i riješiti ga u za to predviđenom zakonskom roku. Za komunikaciju prema osigurateljima dostupne su i njihove Internet stranice, adrese elektronske pošte te info telefoni pojedinih društava za osiguranje, a Hrvatski ured za osiguranje i u narednom razdoblju, zbog protuepidemioloških mjera na snazi,  preporuča korištenje on-line prijave šteta.


„Žao nam je zbog straha i štete koju su pretrpjeli naši građani, a posebice zbog ljudskih žrtava na području Siska, Petrinje, Gline i okolice. Posebno ukazujemo svim osiguranicima da mogu slijediti upute koje društva za osiguranje objavljuju na svojim Internet stranicama te prethodno proučiti sklopljeni ugovor o osiguranju i ugovorena pokrića. Pojedini rokovi koji se navode u uvjetima osiguranja (rok od tri dana za prijavu štete) su instruktivne prirode te zbog njihovog nepridržavanja ne može doći do gubitka prava iz osiguranja ili bilo kakvih štetnih posljedica za osiguranika, što potvrđuje dosadašnja praksa društava za osiguranje koja je i sukladna odredbama Zakona o obveznim odnosima“,  istaknuo je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.


Kad se dogodi osigurani slučaj, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom o osiguranja u ugovorenom roku koji ne može biti dulji od četrnaest dana, računajući od trenutka kada je osiguratelj dobio obavijest da se osigurani slučaj dogodio. No međutim, ako je za utvrđivanje postojanja osigurateljeve obveze ili njezina iznosa potrebno stanovito vrijeme, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom u roku od trideset dana od dana primitka odštetnog zahtjeva ili ga u istom roku obavijestiti da njegov zahtjev nije osnovan.

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje naglasili su i potrebu za podizanjem svijesti građana u Republici Hrvatskoj za osiguranjem općenito, a posebno za osiguranjem imovine. Naime, postoji veliki nesrazmjer ulaganja u osiguranje imovine u Republici Hrvatskoj u usporedbi s ostalim EU zemljama, a posebno imajući na umu da se Hrvatska, uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju, nalazi na tektonski najrizičnijem području u Europi.